Välling

Det finns en stor diskussion om välling, hur vida det är rätt att ge sina barn välling eller inte. Välling är en vardagsunderlättare som många använder sig av men innehållet är tyvärr inte så särskilt hälsosamt som man kanske tror.


Många ger välling utan att reflektera över det

välling

Välling består av kokt mjölk och mjöl och är en väldigt vanlig avvänjningskost från amningen.

De flesta barn äter välling, nästan uppemot 90 procent. Välling kan upplevas som väldigt praktiskt, men det finns också nackdelar med välling.

Positiva aspekter

Välling kan vara en vardagsunderlättare. Det är mättande och ger tröst, samtidigt som det kan vara lätt att få barnet att sova på kvällen med hjälp av välling.

Negativa aspekter

Vissa forskare menar att välling är ett livsmedel som kan leda till överviktsproblem och som man därför bör vara sparsam med, att välling är en bukfylla med snabba kolhydrater istället för något hälsosamt.

Dessutom kan det ge felaktiga signaler att trösta med mat utan att barnet är hungrigt. Enligt en doktorsavhandling (av Annelie Carlsson vid Lunds universitet) så har även glutenintoleransen fyrfaldigt ökat efter att glutenhalten i välling ökade under 80-talet.

Börja med välling eller mat

Börja med välling

Om du vill ge välling så ska du börja med detta efter att barnet är sex månader. Då kan du börja långsamt och i smakportioner så att barnet vänjer sig.

Du behöver inte ge välling

Många tror att välling är något som man automatiskt går över till. Men det behöver inte vara så.

Ni kan alternativt fortsätta amma. Och om ni vill byta ut amningen då och då kan ni börja med gröt eller yoghurt. Sedan kan ni gradvis gå från amning till mat.

Börja med mat

Om du vill börja med mat istället eller tillsammans med välling så kan du också börja med detta efter sex månader.

Börja då med små smakportioner av kokt mat som du mosar till en puré. Exempelvis kokt och mosad potatis, grönsaker, ris, grönsaker, linser, kyckling, ägg eller fisk. Det är viktigt att konsistensen är tunn så att den är lätt att äta.

När barnet testat detta kan man även ge puré av mosad frukt. Detta kan dock vara sött så se till att barnet har testat annat innan så att det inte blir en allt för stor chock.