Såriga bröstvårtor

Om du har såriga bröstvårtor så innebär det att något är fel i amningen. Oftast beror det på fel amningsteknik.


Såriga bröstvårtor är ett vanligt problem

amningsnapp

En amningsnapp är ett bra hjälpmedel för dig som har såriga bröstvårtor. Men det är alltid bäst att först försöka förändra amningstekniken.

Såriga bröstvårtor är väldigt vanligt. Enligt Stockholms läns landstings vårdprogram så svarade 80-90 procent av alla ammande kvinnor att de hade fått sår i samband med amning.

27 procent hade fått allvarligare sår som kan leda till infektioner.

Undvik såriga bröstvårtor

För att undvika såriga bröstvårtor är det viktigt att du har rätt amningsteknik.

  • Barnet ska ligga rätt vid bröstet
  • Barnet ska ta ett tillräckligt stort tag om bröstet

Båda dessa faktorer är väldigt viktigt för att förebygga och behandla såriga bröstvårtor. Efter amning kan du lufttorka bröstet och bröstvårtan.

Hur gör man rätt amningsteknik?

Barnet ska läggas rakt mot bröstvårtan, och inte ligga för långt bort utan väldigt nära. Om du siktar med barnets överläpp mot bröstvårtan så kommer barnet att få ett bra grepp med underkäken. Barnet ska ha hela bröstvårtan och större underdelen av vårtgården i munnen

Hur vet man att man har fel amningsteknik?

Efter amningen ska bröstvårtan vara rund. Då vet du att du har haft rätt amningsteknik. Om bröstvårtan är klämd eller pekar åt ett håll så måste du förändra din amningsteknik.

Om du inte får till rätt amningsteknik så ska du inte tveka på att söka vård. Kontakta din barnavårdscentral eller din barnmorska så hjälper det dig. Att amma ska aldrig göra ont. Och det finns hjälp.

Om du redan har sår

Låt barnet börja med att amma det bröst som gör minst ont.

Före och efter amning kan du smörja in bröstvårtorna med bröstmjölk, då detta har en bakteriedödande effekt.

Amningsnapp

Det finns dessutom skydd så som amningsnapp vid såriga bröstvårtor. Om du inte själv får bukt med dina problem ska du inte tveka att kontakta BVC.

Husmorsknep vid sårig bröstvårta

Detta knep är inte vetenskapligt bevisat men många har blivit hjälpta genom detta: Ta massor av koksaltlösning på en steril kompress direkt på bröstvårtan.

Det kan svida lite och du kan få hälla på koksaltlösning lite hela tiden så att kompressen inte torkar. Men detta knep har fungerat bra för många och gjort att såren har försvunnit snabbare.