Mjölkstockning
Mjölkstockning, mastit, är en inflammatorisk process som uppstår om inte all mjölk kan komma ut från mjölkgångarna. Då blir bröstet hårt och ömt och du kan få feber.
Symptom – ömma, röda, hårda bröst
Mjölkstockning ger ömma bröst där en del av bröstet blir rött och hårt. Du kan även få en influensakänsla i kroppen och feber.
Förebygg mjölkstockning
Om barnet av någon anledning äter mindre så kan mjölk stanna kvar i mjölkgångarna vilket kan leda till stockning. Försök därför att pumpa i dessa lägen.
Åtsittande bh eller att brösten har kommit i kläm kan också vara en orsak. Så undvik allt som ger röda märker eller klämmer åt.
Åtgärder och egenvård
Töm bröstet ofta
Töm bröstet så ofta som möjligt. Amma, amma, amma. Börja också med det bröst som gör ont då barnen suger som mest i början när det är hungrigt. Om det gör för ont för att amma kan du försöka mjölka ut bröstet med en pump.
Amma i olika ställningar
Pröva att amma på olika sätt så att hela bröstet töms. Bland annat kan du pröva att stå på alla fyra när du ammar barnet.
Värme
Värme kan hjälpa. Duscha varmt och klä dig varmt. Det finns även värmeinlägg som du kan köpa på ett apotek. Du kan även värma bröstet när du ska amma genom att lägga en varm handduk över bröstet eller duscha varmt precis innan amning.
Massage
Massera brösten i duschen. Massera mjukt mot bröstvårtan. Följa mjölkgångarnas riktning.
Minska på trycket
Använd inte något tajt som trycker mot brösten eller som gör att brösten kommer i kläm.
Behandling
Du kan minska smärtan med receptfria smärtstillande läkemedel. Du kan ta läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol.
Om du ofta får mjölkstockning kan du ta kontakt med BVC för hjälp.
Om du får feber som inte går över efter ett dygn ska du kontakta sjukvården.